BACCANO

Aikakauden soittimia käyttävä Baccano-barokkiyhtye on maamme eturivin barokkimuusikoista koostuva yhtye, joka on vuodesta 2003 esiintynyt laajalti ympäri Suomea. Sen jäsenet ovat yhdessä ja erikseen esiintyneet merkittävimmillä kotimaisilla musiikkijuhlilla, konsertoivat eri yhtyeiden jäseninä ympäri Eurooppaa ja soittavat

mm. maamme vanhan musiikin orkestereiden soolosoittajina.

  

Baccanoa on kuultu mm. Sastamala Gregorianassa, Helsingin Musiikkitalossa, Lahden Urkuviikoilla, Rauma Festivossa, Hauhon musiikkijuhlilla, Oulaisten musiikkiviikoilla, Helsingissä Suomen Solistiyhdistyksen konserttisarjassa ja Kirkko soikoon –festivaalilla, Uudenkaupungin Crusell-viikolla, Oulunsalo Soi –musiikkijuhlilla, Kaustisen Kamarimusiikkiviikolla, Vantaan Barokissa, Tampere-talossa, Espoon Sellosalissa, Kauniaisten Uudessa Paviljongissa, Paraisten Urkupäivillä, Kymijoen Lohisoitossa, Imatran Vanhassa vara parempi –festivaalilla, Keravan Helmimusiikkia-konserttisarjassa, Haapaveden Wanhan musiikin tapahtumassa ja Lahden Hubertuksen soitto –festivaalilla.


Vuonna 2010 Baccano konsertoi menestyksekkäästi Italiassa Perugiassa ja Castelmuziossa vanhan musiikin festivaaleilla.Baccanon napolilaista barokkimusiikkia sisältävä ensilevy julkaistiin Alba-levymerkillä vuonna 2011.

Tänä vuonna Baccanoa voi kuulla mm. Kamarimusiikkia Lohjansaaressa -tapahtumassa sekä Klassinen Hietsu -konserttisarjassa.

Suomen Kulttuurirahsto sekä Alfred Kordelinin säätiö ovat tukeneet Baccanon toimintaa.

 


BACCANON KONSERTEISTA JA LEVYSTÄ KIRJOITETTUA: 


"On vaikea kuvitella hienompaa kotimaista kokoonpanoa soittamaan Händeliä kuin Baccano-yhtye ja suomalaisen barokkilaulun kärkinimet Tuuli Lindeberg ja Teppo Lampela.


Baccanon edellinen Sastamalan keikka oli vanhan musiikin suurta juhlaa.

Nyt musisointi oli vähintään yhtä elävää ja ohjelmisto taas taiten rakennettu. Händelin suosituimmista oopperoista poimitut rakkaus- ja riitelyduetot ovat kenties tunnevoimaisinta ja koskettavinta koskaan sävellettyä varhaista oopperaa."

Harri Hautala/Aamulehti 24.7.2017


”Suomalainen barokkiyhtye Baccano tarjosi yhden Sastamala Gregorianan viime vuosien parhaista konserteista, jossa ohjelmisto, esittämisen laatu ja tunnelma olivat korkeimmalla mahdollisella tasolla.

...”Sopraano Tuuli Lindeberg, pitkäaikainen Sastamalan kävijä, suorastaan häikäisi äänensä puhtaudella, lunnollisuudella ja ilmaisuvoimalla.”

...”Jos oli Lindeberg loistava, samaa voi sanoa viiden hengen soitinryhmästä. Nokkahuilisti Hanna Haapamäki, viulisti Mervi Kinnarinen, sellisti Jussi Seppänen, luutisti Eero Palviainen ja kosketinsoittaja Markku Mäkinen ovat hioneet ilmaisunsa yhtenäisyyden ja puheenomaisen ytimekkyyden lähes täydellisyyden rajoille. Kuiskaavaa herkkyyttä yhtye loi laulujen taustoille, omiin sooloihinsa soittajat heittäytyivät kontrolloidusti mutta intohimoisesti.”

Harri Hautala, Aamulehti 23.7.2015


....”Baccano kutsui festivaaliyleisön kuvitteelliselle aikamatkalle 1700-luvun eurooppaan. Liikkeelle lähdettiin Englannista purcellin sävelin. Sopraano Tuuli Lindeberg lauloi Tis Nature´s Voice ja O Solitude cembalon, sellon ja luutun säestyksellä. Hänen äänensä soi upeasti täyttäen kulttuuritalo Posellin ja vieden kerralla barokin ajan tunnelmaan. Erityisen suloiset olivat Lindebergin pianissimot, jotka kantoivat kauniisti salin kaikkiin osiin. (...) Sammartinin sonaatissa nokkahuilulle ja basso continuolle sooloa soitti Hanna Haapamäki. Hänen huilustaan lähti kepeät trillit, ja sonaatin nopeissa ääriosisssa tekninen taito vakuutti. Hitaassa osassa huilun äänestä löytyi karheutta, joka kontrastoi jännittävällä tavalla muuten pyöreään sointiin. (...) Konsertin vedenjakajana voidaan pitää Vivaldin F-duuri konserttoa, sillä siinä kohtaa matkalaiset pääsivät määränpäähänsä Italiaan. Vivaldin kaupunki Venetsia oli kohteista hohdokkain. Konserton tulkinassa siitä ei jäänyt epäselvyyttä. Nopeissa osissa muusikot onnistuivat loistokkaasti. (...) Lopuksi palattin Englantiin ja ympyrä sulkeutui. Tuuli Lindeberg kertoi laulun tarinaa kiehtovalla tavalla. Hän liikkui laulaessaan ja otti yleisön mukaan eleillään. Konsertin ja näytelmän raja hämärtyi.”

Katja Valmunen, Länsi-Suomi 10.8.2012


”Baccano is a Finnish early music ensemble which was founded in 2003. As far as I know this is their first commercial recording, and it is a very fine one. I am impressed by both the technical skills of the individual artists as well as their approach to the music. Their performances are lively and energetic, and the interpretation is well-considered. This is definitely a group to follow and I look forward to their next recordings. ”

Johan van Veen (Musicweb International Classical Review)


”Musiikkikiertue 1700-luvun Euroopassa”

”Napolilaista barokkimusiikkia sisältävän levyn äsken julkaissut Baccano lähti kiertueelle Lontoosta Amsterdamiin, Pariisiin, Madridiin, Venetsiaan, Rooman ja Leipzigiin. (...) Markku Mäkisen cembalolla soittama F. Couperinin Passacaille edusti hienostunutta juhlavuutta, A.Vivaldi sähäkkää menevyyttä, A.Corelli melodista vaivattomuutta ja Eero Palviaisen luutulla soittama J.S. Bachin g-molli-fuuga monumentaalista rakentelua. Kinnarisen kisailevan viulun rinnalla kuultiin ilopillerinä Hanna Haapamäen nokkahuiluja, eikä sellisti Jussi Seppäsen panos soiton virkeydessä ollut vähäinen.”

Jukka Isopuro, Helsingin Sanomat 19.2.2011.


”Suomeen on juurtunut 2000-luvulla korkeatasoinen vanhan musiikin esittämisen traditio.

Tämäkin barokkiyhtye Baccanon konsertti olisi voitu viedä mihin tahansa maailman musiikkikeskukseen. Laatua riitti. (...) Läpi illan ihastuttaneen soitinyhtyeen oma huippuhetki oli Händelin triosonaatin ilmiömäinen esitys. Musiikki puhui kaikilla kielillä.”

Harri Hautala, Aamulehti 16.11.2009

 

”Riutuva rakkaus, kuohuvat tunnemyrskyt ja petetyn sydämen katkera vuodatus ovat Vivaldin kantaattien käyttövoimana. Tuuli Lindebergin lasinkimaltava sopraano antautui näiden maininkien pyörteilyyn ihailtavan hallitusti. Välipalana tarjotut Scarlattin viulusonaatti K.91 ja Corellin C-duurisonaatti nokkahuilulle toivat esiin sanattomasti samaa tunneilmastoa. Continuoryhmä tarjosi solisteille alati viehkeän poljennon (...) Ei oikeastaan ihme, että aikalaiset italianot saattoivat puhjeta aplodeihin kesken tällaisten kappaleiden.”

Mikko A. Himanka, Keskipohjanmaa  4.2.2008 

 

”Hanna Haapamäki taituroi alttonokkahuilulla, jonka pehmeät sävyt lauloivat kauniisti hitaissa osissa (...) Sopraano Tuuli Lindeberg ihastutti keveällä, kauniilla äänellään. Hänen barokkilaulunsa on hienostuneen tyylipuhdasta (...) Viulisti Mervi Kinnarisen esityksessä saattoi tutustua barokin fraseerauksen hienouksiin. Hän taituroi barokkijousellaan, kuvioi musiikkia mielenkiintoisesti ja sai nopeisiin osiin iskevää tenhoa.”  Hannele Dolk, Kymen Sanomat 10.6.2007  

 


BACCANON KONSERTTIOHJELMIEN TEEMOJA:


RUUSULEHTOJEN SALAISUUDET - FROM ROSY BOWR´S

Purcell, Händel, Matteis


NOTTE PLACIDA E CHETA  -Tyyni ja hiljainen yö

Musiikkia 1700-luvun alun Roomasta

säveltäjät: Scarlatti, Händel, BononciniCORELLIN JALANJÄLJILLÄ

säveltäjät: Telemann, Corelli, Scarlatti, LeclairGRAND TOUR - Aatelispojan matkassa halki 1700-luvun alun Euroopan

säveltäjät: Matteis, Scarlatti, Bach, Vivaldi, Corelli, PurcellTUNES & MASCARADE

Musiikkia 1600-luvun alun Englannista

säveltäjät: Purcell, Byrd, CastrucciGreetings from London!

Musiikkia barokin ajan Lontoosta

säveltäjät. Purcell, Händel, MatteisViaggio Musicale - musiikkia 1600-luvun alun Italiasta

säveltäjät: Monteverdi, Frescobaldi, Merula, Uccellini


 

Näistä säveltäjistä en luovu - kanttori J.S. Bachin valinnat

Fux, Telemann, Keiser, Bach

 

 

Paimenrakkautta: Tirsi ja Clori, Filli ja Clorinda, Apollo ja Dafne...               

Säveltäjät: A.Scarlatti, D.Scarlatti, Porpora, Bononcini, Mancini


 

Musiikkia Charles VI:n hovista Wienistä

Säveltäjät: Fux, Caldara, Porsile, Conti, Reutter

 


A.Scarlattin jalanjäljillä Napolissa

Säveltäjät: A.Scarlatti, Durante, Sarri, Mancini

 

 


BACCANO :


Sopraano Tuuli Lindeberg on monipuolinen muusikko ja laulaja. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa aluksi pianonsoittoa, musiikinteoriaa ja kuoronjohtoa, ja lauloi lukuisissa puoliammattilaiskuoroissa ja –ensembleissä ennen siirtymistään solistiuralle. Tuuli valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2002 pääaineenaan laulu, ja on siitä lähtien toiminut freelance-laulajana ja pedagogina. Tuuli Lindeberg voitti toisen palkinnon Kangasniemen laulukilpailussa 2009.

Tuuli Lindebergillä on konserttilaulajana laaja ohjelmisto erityisesti barokkiajan ja 1900-2000-lukujen kamarimusiikkia, ja hän tekee säännöllisesti yhteistyötä suomalaisten orkesterien ja kamariyhtyeiden kanssa. The Harp Consortin ja Andrew Lawrence-Kingin kanssa Tuuli on esiintynyt lisäksi Ranskassa, Italiassa, Belgiassa ja Saksassa. Näyttämörooleja Tuuli Lindeberg on tehnyt Suomen Kansallisoopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla, Suomen Kansallisteatterissa sekä Sibelius-Akatemian oopperan ja Ooppera Skaalan produktioissa. Hän on levyttänyt sekä tehnyt runsaasti radio- ja tv-nauhoituksia erilaisten kokoonpanojen kanssa. Hän opettaa barokkilaulua Metropolia-ammattikorkeakoulussa ja toimii ajoittain taiteellisena tuottajan klassisen musiikin levytyksissä.

 

Nokkahuilisti Hanna Haapamäki tunnetaan aktiivisena muusikkona, joka on esiintynyt sekä solistina että kamarimuusikkona lukuisissa vanhan musiikin yhtyeissä ja orkestereissa. Hannaa on kuultu mm. Kymi Sinfoniettan, Helsingin Barokkiorkesterin sekä Suomalaisen barokkiorkesterin solistina. Haapamäki on barokkiyhtye Baccanon sekä Bravade-nokkahuilukvartetin jäsen sekä soittaa myös nokkahuilua ja traversoa Helsingin Barokkiorkesterin sekä Suomalaisen barokkiorkesterin jäsenenä. Hanna Haapamäki on konsertoinut lukuisilla musiikkijuhlilla niin koti-kuin ulkomailla mm. monissa Euroopan maissa sekä Japanissa. Solisti-ja kamarimuusikon tehtävien lisäksi Hanna Haapamäen sydäntä lähellä on lastenkonsertit. Haapamäki onkin kiertänyt laajalti kotimaamme kouluissa ja päiväkodeissa vieden nokkahuilun ja barokkimusiikin ilosanomaa eteenpäin. Hän myös opettaa nokkahuilunsoittoa Musiikkiopisto Avoniassa.

Hanna Haapamäki on saanut koulutuksensa Sibelius-Akatemiassa Rabbe Forsmanin, Ammattikorkeakoulu Stadiassa Petra Aminoffin sekä Amsterdamin konservatoriossa Saskia Coolenin, Paul Leenhoutsin ja Jed Wentzin oppilaana.

 

Mervi Kinnarinen on opiskellut viulunsoittoa Päijät-Hämeen konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa mm. Pertti Sutisen, Nachum Erlichin ja Paavo Pohjolan johdolla. Musiikin maisteriksi hän valmistui Sibelius-Akatemiasta 1993. Vuodesta 1990 hän on toiminut Espoon kaupunginorkesterin Tapiola Sinfoniettan I viulun soittajana ja sen lisäksi esiintynyt orkesteri – ja kamarimuusikkona mm. Avanti!ssa. Vanhaa musiikkia Kinnarinen on soittanut mm. Baccano-yhtyeessä, Suomalaisessa barokkiorkesterissa, Helsingin Barokkiorkesterissa ja Millennio-yhtyeessä. Vuonna 2000 hän suoritti kaksivuotisen barokkiviulututkinnon Haagin Kuninkaallisessa Konservatoriossa Hollannissa, jossa hänen opettajinaan olivat Monika Huggett, Pavlo Beznosiuk ja Enrico Gatti.

 

Jussi Seppänen on opiskellut sellonsoittoa Tampereen konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa sekä Amsterdamin konservatoriossa. Suomen Kansallisoopperan orkesterin jäsen Jussi Seppänen on ollut vuodesta 2004. Barokkisellistinä Seppänen toimii lukuisissa kokoonpanoissa, barokkiyhtye Baccanon lisäksi mm. Suomalaisessa barokkiorkesterissa, Helsingin Barokkiorkesterissa ja Trio Origossa levyttäen (Ondine, BIS, Alba, La Bottega Discantica) ja konsertoiden niin kotimaassa kuin eri puolilla Eurooppaa.

 

Eero Palviainen aloitti luutunsoiton Turun konservatoriossa, josta siirtyi Sibelius-Akatemiaan ensimmäisenä solistisen osaston luutunsoiton opiskelijana, opettajana Leif Karlson. Hän jatkoi 1987 opintojaan Hopkinson Smithin johdolla Baselin konservatoriossa, jossa suoritti diplomin 1992. Hänen soolo-ohjelmistonsa ulottuu varhaisrenessanssista myöhäisbarokkiin soittimina renessanssiluuttu, vihuela, arkkiluuttu, teorbi, barokkikitara ja barokkiluuttu. Palviainen esiintyy aktiivisesti sekä Suomessa että eri puolilla Eurooppaa. Hän on yksi Battalia-yhtyeen perustajajäsenistä ja soittaa myös Suomalaisessa barokkiorkesterissa. Palviainen on vieraillut useissa kokoonpanoissa, kuten mm. L’Arpeggiata, Avanti!, the Harp Consort, Freiburger Barockorchester ja La Fenice. Hän on tehnyt levytyksiä sekä useita soolonauhoituksia Yleisradiolle ja televisiolle.


Cembalisti Marianna Henriksson valmistui Sibelius-Akatemiasta (Musiikin maisteri 2010) ja Berliinin Universität der Künstestä (Konzertexamen 2012). Hän konsertoi Suomessa ja ulkomailla sekä solistina että eri yhtyeiden jäsenenä: mm. Helsingin barokkiorkesterin (joht. Aapo Häkkinen), ranskalaisen Les Ambassadeursin (joht. Alexis Kossenko), puolalaisen KORE-barokkiorkesterin, Pohjanmaan barokkiorkesterin Barocco Borealen ja helsinkiläisen barokkiyhtye Cornucopian kanssa. Vuosina 2013-14 Marianna kiersi ympäri Eurooppaa Euroopan Unionin barokkiorkesterin kanssa mm. Lars Ulrik Mortensenin, Rachel Podgerin ja Stefano Montanarin johdolla. Marianna on esiintynyt muusikkona useissa tanssiteoksissa, esimerkiksi maailmanmenestykseen päätyneen Flying Bach –breakdance-esityksen cembalosolistina Euroopassa, Japanissa, Venäjällä ja Chilessä. Hänen uutta tanssia ja vanhaa musiikkia yhdistävä projektinsa koreografi Anna Mustosen kanssa on nähty muun muassa Zodiakin ja Helsingin musiikkitalon näyttämöillä sekä Italiassa Bolzanossa. Hän on kantaesittänyt mm. Olli Virtaperkon, Tomi Räisäsen ja Sarah Nemtsovin musiikkia, ja esiintynyt Suomen Kansallisoopperassa Saariahon ja Stravinskyn oopperoiden cembalosolistina. Taiteelliseen tohtorintutkintoon tähtäävissä opinnoissaan Sibelius-Akatemian Docmus-yksikössä hän keskittyy italialaiseen 1600-luvun alkupuolen musiikkiin ja työstää sen tunneilmaisua myös uusien taiteen- ja musiikinlajien kautta.

 


TUULI LINDEBERG

HANNA HAAPAMÄKI

MERVI KINNARINEN

EERO PALVIAINEN

JUSSI SEPPÄNEN

MARIANNA HENRIKSSON

CV

BACCANO