BRAVADE on erityisesti renessanssinokkahuiluihin perehtynyt, aktiivisesti toimiva ja valovoimainen nokkahuilukvartetti. Toimintansa yhtye aloitti vuonna 2004. Bravaden muusikot ovat opiskelleet vanhaa musiikkia Sibelius-Akatemiassa ja Stadiassa, Hollannin ja Saksan musiikkikorkeakouluissa sekä useilla mestarikursseilla. Kvartettina Bravade on opiskellut mm. maailmankuulun Flanders Recorder Quartetin perustajajäsenen Han Tolin sekä Hampurin musiikkikorkeakoulun professorin Peter Holtslagin johdolla.

Bravade on konsertoinut Japanissa, Italiassa, Hollannissa, Tanskassa ja Norjassa sekä lukuisilla maamme musiikkifestivaaleilla, kirkoissa ja konserttisaleissa. Bravaden tavoitteena on esitellä kuulijoilleen nokkahuilumusiikin laajaa kirjoa sekä tuoda esiin upeiden soittimiensa sävyjä ja mahdollisuuksia. Kvartetin monipuolisesta ohjelmistosta löytyy musiikkia keskiajalta nykypäivään, säväyttäviä poikkitaiteellisia kokonaisuuksia sekä suuren suosion saaneita lastenkonsertteja.

Tärkeä osa Bravaden toimintaa on yhteistyö muiden muusikoiden, taiteilijoiden ja nykysäveltäjien kanssa. Kvartetti on tehnyt yhteiskonsertteja mm. sopraano Tuuli Lindebergin, sopranista Pasi Hyökin, altto Teppo Lampelan, cembalisti Petteri Pitkon, urkuri Markku Mäkisen sekä käyrätorvikvartetti The Golden Hornsin ja Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa. Monitaiteellisissa esityksissään Bravade on tehnyt yhteistyötä mm. tanssijoiden Elina Häyrynen ja Jukka Tarvainen kanssa. Vuonna 2016 Bravade kantaesitti Olli Virtaperkon ja Sebastian Fagerlundin nokkahuilukvartetot. Vuonna 2017 yhtye kantaesitti Helsingin Juhlaviikoilla Antti Auvisen multimediateoksen nokkahuilukvartetille ja videolle. 

Bravade toimii aktiivisesti myös lastenkulttuurin saralla: näytelmällisiä Hajamielinen säveltäjä ystävineen sekä Heviveljekset ja KlaSarit kilpasilla -konsertteja on esitetty satoja kertoja. Tällä hetkellä kvartetti työskentelee Konserttikeskus ry:n palveluksessa vieden nokkahuilun ilosanomaa lapsille ja nuorille kouluihin ympäri Suomen.

Bravaden ensilevy Reflections of the Past and Present (Pilfink records) julkaistiin helmikuussa 2014. Kvartetti on mukana myös Oulaisten nuorisokuoron Virsiä-levyllä (Alba Records, 2012). Saara Cantellin ohjaamassa lastenelokuvassa Onneli ja Anneli (2014) Bravade esittää Anna-Mari Kähärän säveltämää musiikkia.

Suomen Kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden ja Koneen Säätiö ovat tukeneet Bravaden taiteellista toimintaa sekä työskentelyä lastenkulttuurin saralla


KONSERTTI- JA LEVYARVIOT


”Kvartetin tarjoilema soinnin rikkaus oli erityisen virkistävä kokemus.”

"Konsertin puhtauden, kauneuden, kimmellyksen, solisevuuden ja lämmön kokemukset jättivät poikkeuksellisen virkistyneen olon ja levollisen mielen.”

”Bravaden instrumenttivalokoima sopraanosta isoihin bassoihin on jo sinänsä nähtävyys. Varsinkin suurin, soittajaansa pidempi subbassonokkahuilu on vaikuttava ilmestys ja saa viimeistään mielikuvan ärsyttävästä pikku koulusoittimesta heittämään häränpyllyä.”

”Bravaden tapa fraseerata on luonnollisen puheenomainen ja sävykäs. Rytmisiä hahmoja nostetaan herkullisesti esiin ja saadaan ne lähes visuaaliseen liikkeeseen."

Aija Haapalainen , Turun Sanomat, 9.2.2021"...Välillä pari soittajista puhkui myös korkeita kiljahduksia ja pari melodiapätkääkin. Heidän omistautuneisuutensa sekä efektien soittamiseen että esitykseen suunniteltuun koreografiaan oli esimerkillistä."
"Ennen Auvisen kantaesitystä konsertin alkupuolella tanssijat esiintyivät monipuolisemmin, ja nokkahuilukvartetti soitti suorastaan erinomaisesti 1500- ja 1600-luvun musiikkia Tarquino Merulasta John Dowlandiin."
"Ja Bravadelle tämä konsertti oli suuri voitto: onpa tässä kiinnostava hyvin vanhan ja uusimman uuden musiikin kokoonpano."

Vesa Sirén, Helsingin Sanomat, 22.8.2017


"Nokkahuilukvartetti Bravade toi Helsingin juhlaviikoille ajatuksia kutkuttavan, tuhdiksi ladatun esityksen, joka oli omiaan karistamaan instrumentteihin liittyvät kapeat mielikuvat."
"
Jotta näkisin sinut paremmin soljui vanhan ja uuden musiikin, tanssin, teatterillisuuden, puheen ja multimedian muovaamana tutkielmana muusikkoudesta, identiteeteistä ja ihmisyydestä. Yhdistelmä ei tuntunut keinotekoiselta, vaan Bravaden Sunniva Fagerlund, Pauliina Fred, Hanna Haapamäki ja Hanna Kangasniemi olivat selvästi tekemässä itsensä näköistä esitystä, ajatuksella. Melko arkisistakin muusikon identiteettiin liittyvistä lähtökohdista painuttiin koko ajan syvemmälle päätyen Antti Auvisen puolen tunnin mittaiseen uuteen multimediateokseen."
"Rooliinsa pelottomasti heittäytyvät muusikot olivat ahdistuneita robotteja, jotka yhä uudelleen ja uudelleen toistivat huilujensa sisään samoja huutoja ja nyyhkytyksiä."
"
Air (Ayren) tummuudelle alkupuoli tarjosi hyvän vastapainon: renessanssimusiikkiohjelma, Elina Häyrysen ja Jukka Tarvaisen hienovarainen tanssi Hanna Käyhkön veistoksellisissa valoissa, Minna Lindgrenin tekemä haastatteluääniraita sekä Elina Lajusen ohjaus rytmittyivät ilmavasti sidosteiseksi kokonaisuudeksi, joka huipentui Sebastian Fagerlundin nokkahuilukvartetto Windwaysin (2016) elämäntuntoiseen, dynaamiseen pulppuiluun."
"...Kokonaisuus punoutui hyvin koskettavaksi...Bravade tulkitsi niin italialaiset tanssilaulut, englantilaisen melankolian kuin nykymusiikinkin virtuoottisesti.
"

-Auli Särkiö-Pitkänen, Rondo, 22.8.2017


"Kvartetti näytti heti alussa mitä tuleman pitää. Melkoinen taituriyhtye, mahtava luova joukko!"

"Sebastian Fagerlundin (s. 1972) Windways päätti huiluyhtyeen perinteisen esiintymisvuoron...Sähikäisinä räpsivät sävelet, liukupuhalletut mikrointervallit ja koko ääniala korkeasta sopraninotasosta kontraäänialaan oli suvereenien muusikoiden hallinnassa."

"Antti Auvisen (s. 1974) uusinta tekniikkaa ja monia taiteenlajeja käyttävä ”Air” (Ayre) kaivaa muusikoista etäisimmätkin taidonsiemenet esiin. Tekniikoille ei tunnu oleva loppua, sointiryväs on mielikuvituksellinen."

"Bravade on virtuoosimaisen monipuolinen yhtye. Soittimet vaihtuvat käsissä, puhallus- ja sormitekniikka on hallinnassa, soinnin puhtaus silkka nautinto kuunnella."

-Matti Saurama, Demokraatti.fi, 22.8.2017


"...Illan odotetuin teos kuultiin väliajan jälkeen, Sebastian Fagerlundin kantaesitys Windways nokkahuilukvartetille. Fagerlund on vakuuttanut allekirjoittaneen kyvyillään jo monta kertaa, joten odotukset olivat korkealla.

"...Windwaysissa oli Fagerlundin musiikin hyveet tallella. Taitava muodonta on olennaisin niistä: riittävän pitkiä jaksoja, jotta yhtenäinen tekstuuri ehtii syntyä, mutta riittävästi vaihtelua, ettei kuulija pitkästy. Kaiken uuden ympärillä kuultiin sopivasti tuttuja asioita kuten rikottuja muistumia barokkimusiikkiin, toistoa tai keskussävelen ympärillä pyörimistä..."

"...Bravade-kvartetti soitti teoksen innostuneesti ja antaumuksella, hymy huulessa. Enää tarvitaan se Mendelssohn, joka ottaa teoksen sadankin vuoden päästä soitettavakseen. Tai edes ensi vuonna..."
-Tomi Norha, Turun Sanomat, 18.7.2016


"...Nokkahuiluperheen soittimet osoittavat levyllä ilmaisuvoimansa. Yhtyeen esitykset ovat joka aikakauden musiikista näkemyksellisiä ja taiturillisia..."
-Lauri Kilpiö, Suomen Kuvalehti, 6.6.2014

"Bravaden yhteissoiton tarkkuutta ja erilaisten puhallintapojen hallintaa voi vain ihailla."
-Kimmo Nevalainen, Karjalainen, 9.3.2014

"Nokkahuilukvartetti Bravade kuuluu Suomen etevimpiin kamarimusiikkikokoonpanoihin. Neljän energisen, lahjakkaan naisen porukka jaksaa harjoitella, järjestää keikkoja, tilata uutta musiikkia, sovittaa vanhaa ja sitten harjoitella lisää, eikä siinä puuhassa mietitä, onko kokoonpano "tavallinen". Musiikissa pärjää tekemällä omaa juttuaan, ja Bravaden juttu on nyt saatu myös levylle."
"...Musiikin vahvat kontrastit vaativat esittäjiltä itsevarmuutta, ja sitä Bravadella riittää. Kuulija houkutellaan mukaan avausraidan Bachilla, jonka jälkeen ei olekaan aikaa tai tarvetta esittää kysymyksiä, niin napakkaa on nokkahuiluilmaisu Chiel Meijeringin teoksessa Sitting Ducks."
"...Nykymusiikin rytmiset leikit ja sointi-iloittelut Bravade on hionut timanttisiksi, etenkin Lotta Wennäkosken Meelissä, joka lienee palkitsevinta nokkahuilukvartetille sävellettyä nykymusiikkia sointikenttineen, intonaatiovääntelyineen ja melodialinjoineen." 
"Kaikkiaan levy jättää huolitellun ja tyylikkään mielikuvan esittelytekstejä ja valokuvia myöten. Nämä naiset selvästi tietävät, mitä tekevät, ja tekevät sen hyvin." Lue lisää »
-Kare Eskola, YLE 1, 19.2.2014

”Huikeat muusikot rakensivat jännitteisen ja järkyttävänkin draaman, jota elävöitti muun muassa soittotapoja ja soittimia esittävä liikkuva kuva.”
“Palestrina -numero pehmeine ja mataline sointeineen oli tarpeen tyynnyttämään Still Lifen luoma raastava tunnelma. Täydellisiä urkumaisia harmonioita kuultiin myös aikaisemmissa Bach- ja Palestrina-tulkinnoissa.”
”…Hienoja vivahteita kuultiin myös nokkahuilukvartetin ilmaisumahdollisuuksia tyylikkäästi hyödyntävässä Lotta Wennäkosken (s.1970) Meeli -teoksessa.” 
-Kirsti Holmberg, Aamulehti 7.2.2014

CVCV.htmlshapeimage_1_link_0
KUUNTELENaytteet.htmlshapeimage_2_link_0
KONSERTITshapeimage_3_link_0
BACCANOBaccano.htmlshapeimage_4_link_0
TRIOTrio_eng..htmlshapeimage_5_link_0
YHTEYSTIEDOTYhteystiedot.htmlshapeimage_6_link_0
PHOTOValokuvat.htmlshapeimage_7_link_0
BRAVADE

SUNNIVA FAGERLUND

PAULIINA FRED

HANNA HAAPAMÄKI

HANNA KANGASNIEMI

Photo: Patrick Bagge